П’ятеро молодих ченців склали довічні обіти у монастирі отців василіан на парафії Царя Христа Івано-Франківська

Брат Йосафат Іван Ковалюк ЧСВВ, брат Йоан Василь Касіян ЧСВВ, брат Віталій Ігор Павлюк ЧСВВ, брат Яків Богдан Шумило ЧСВВ, брат Матей Віталій Кравчишин ЧСВВ склали вічні обіти – послуху, чистоти і убожества.

До такої надзвичайно важливої події у житті брати ішли протягом семи років, які супроводжувалися навчанням, працею на ниві духовного життя у василіанських монастирях у різних Єпархіях та Архієпархіях УГКЦ. Під проводом отців та старших братів, вони здобували цінний досвід чернечого життя, праці на славу Божу. Цей досвід допоміг краще зрозуміти і досвідчити покликання, яке дає лише Бог – покликання до богопосвяченого життя.

Молитви в особливий спосіб - а саме від богопосвячених осіб потребує зараз Україна і весь світ, адже є безліч небезпек і глобальних конфліктів, воєн. Тому так важливо, щоб кількість тих, хто присвячує своє життя служінню Богові зростала. На цьому повсякчас наголошують Святіший отець Папа Франциск та глава УГКЦ Блаженіший Святослав Шевчук.

Отже, свідками посвячення себе особливій місії – богопосвяченому життю, стали присутні на урочистому богослужінні у церкві Царя Христа парафіяни храму, гості, родини братів, які склали довічні обіти. Чин довічних монаших обітів відбувся під час Святої Літургії. Очолив її протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні отець Йоан Школик ЧСВВ, йому співслужили велика кількість отці-василіян з різних монастирів провінції, запрошені священики. « «Не ви мене вибрали, але я вас вибрав, щоб ви ішли та плід принесли…». Кожна людина, яка приходить на цей світ має виконати своє завдання, мати своє покликання, - звернувся до присутніх отець Йоан Школик ЧСВВ. – Цей божий задум стосовно кожної людини встановив Господь. І всі мають виконати завдання, яке Він встановив. Важливо пам’ятати і знати, що Господь опікується і пам’ятає, радіє з наших успіхів і сумує з падінь. Є особливе покликання, до якого запрошує сам Ісус Христос і людина має дати відповідь – так або – ні. Це покликання до богопосвяченого життя. Ініціатива і першість у ньому належить Господеві. Сьогодні ми є свідками чогось подібного, що сталося коли Ісус покликав братів Симона, Андрія, Якова та Івана - незбагненного таїнства і достоїнства, відповідальності».

Зі словами вдячності, від імені новопрофесів, до отців та громади звернувся брат Яків Шумило ЧСВВ. Символічними смертю для світу, який буде віддаляти від Бога та воскресінням до нового життя з Богом і шляху до вічного життя назвав він подію, яка відбулася у храмі. «Можемо хіба лише дивуватися цій Божій благодаті і тому безмежно вдячні Богові за цей дар і цю благодать, - каже брат Яків. – І можемо лише прийняти цю благодать від Бога і відкриватися все більше на Нього, щоб іти до обіцяної вічності». Також брат подякував батькам, рідним, близьким братів, які виховали, щоб вони у повній свободі відповіли на покликання до служіння Йому у монашому стані, вчителям, які допомагали робити перші кроки у монашому житті – отцям-магістрам, отцям-ігуменам, ректорату семінарії та монашій спільноті - отцям, братам у монашестві, які допомагають і спонукають особисто переосмислити сенс деяких речей у Євангельському світлі, друзям і тим і хто спричинився до цього свята і попросив усіх про молитву.

Наталія Палій