Колективи з Прикарпаття, інших областей, за кордону, святкова хода – передостанній фестивальний день

Передостанній день Різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях» розпочався святковою ходою вулицями Івано-Франківська від храму Царя Христа до Вічевого майдану. До ходи долучилися містяни та гості, а також колективи-учасники фестивалю. Завершилася фестивальна хода концертом на Вічевому майдані. Учасників концерту та глядачів вітав голова оргкомітету «Коляди на Майзлях», ігумен парафії Царя Христа о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Далі відбувся круглий стіл за участю організаторів фестивалю «Коляда на Майзлях», керівників колективів-учасників, влади міста та ЗМІ. Під час засідання обговорювалися питання організації заходу, висловлювалися пропозиції щодо майбутньої співпраці. «Ми хотіли б поговорити з експертами про розвиток нашого фестивалю. Які б могли освоювати напрямки і що цікавого ви могли би порадити, щоб він не зупинявся у пропагуванні культури співу і перед нами відкрилися ще нові можливості», - розповів о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ. В свою чергу експерти – хормейстри: Ігор Циклінський (м. Дрогобич), Руслан Ляшенко (м. Львів), Ігор Цмур (м. Хмельницький) – висловили захоплення організацією фестивалю, різноманіттям та високим мистецьким рівнем аматорських та професійних колективів-учасників. Зі слів Руслана Ляшенка, у Львові є подібний фестиваль, але він більш локального рівня.

Є подібні Різдвяні митецькі заходи також у Хмельницькому, але там, як поділився керівник управління культури Хмельницької міськради Артем Ромасюков, який був присутній на засіданні круглого столу, бракує співпраці з церквою, тому і, відповідно – масштабності. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначив, що з його спостережень у соціальних мережах, «Коляда на Майзлях» має величезну популярність і однаково цікаві як професійні так і аматорські колективи.

Щодо концертної частини «Коляди на Майзлях», то її цього дня відкривав талановитий і відомий не лише на Прикарпатті Народний аматорський фольклорний гурт «Ми українці» (смт. Богородчани). Ще одні неперевершені виконавці з нашої бойківщини - Фольклорний ансамбль Вигодської ДМШ (смт. Вигода, Долинський район), вразив силою дитячих голосів та неймовірною майстерністю виконання колядок. «Ви напевно знаєте, що колядка передусім – молитва, молитва за мир. Тому просимо вас, щоб ви якнайщиріше молилися за мир для нашої любої України», - вітав виконавців о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ.

Студентський хор Бердичівського педагогічного коледжу «Novus» (м. Бердичів, Житомирська обл.) та Хмельницький академічний муніципальний камерний хор (м. Хмельницький) теж сподобалися і заслужили на гучні оплески і вдячність від глядачів та організаторів «Коляди на Майзлях». Хор академії економіки Молдови «Cantabile» (м. Кишинів, Молдова) прийняли у нас з особливою теплотою. Колектив виконав різдвяні пісні світової та румунської класики. Як розповіла його керівник Єлена Маріан, побувати на нашій «Коляді» - давня мрія.

Тож з задоволенням взяли участь у фестивалі і підготували україномовний «Щедрик», який виконають на гала-концерті разом з іншими учасниками. «Колядки – це святе. А все, що святе – від Бога і тому вдається прекрасно і від душі», - підкреслює пані Єлена. «Дорогі наші гості, щиросердечно вітаємо вас у нашому місті. Бажаємо, щоб час, проведений тут був моментом поєднання наших культур. І хоча розмовляємо різними мовами, але творимо одне і те саме – оспівуємо нашого Бога і будуємо християнську Європу. Ви дуже нам близькі культурою також через чудові вишиванки», - вітав о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ.

«Коляда на Майзлях» майже підійшла до завершення. Наступний - фінальний фестивальний день буде особливо цікавим і насиченим.

Наталія Палій