Завершився десятий ювілейний Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях»

Завершальний день «Коляди на Майзлях» розпочався Архієрейською Божественною літургією, яку очолив Глава УГКЦ Святослав Шевчук. Присутніми на літургії були також міністр культури України Євген Нищук, керівники Івано-Франківська та області, представники закордонних делегацій, духовенство.

«Наша Київська церква, спадкоємцями якої ми є, є Софіїною церквою, що носить особливу Божественну мудрість, - наголосив Блаженніший Святослав, звертаючись до присутніх на літургії. - І ми знаємо - та Божественна Премудрість, ікона якої навічно записана як ідентичність київського християнства, по-особливому віддзеркалювалася в монашестві Київської Церкви. Тому не дивно, що саме ця монаша василіянська обитель стала престолом, осердям фестивалю української коляди, яка вийшла на міжнародний рівень. Бо саме українське монашество зберігало мудрість Київської церкви, було осердям книжної науки, культури, мистецтва, тому куди могла привести Божа мудрість Київського християнства наших колядників з України і цілого світу? – До монашої обителі, яка є переповнена нашою Софією Київською».

Також у день Василія Великого глава УГКЦ привітав монашу спільноту василіян зі святом і побажав успіхів і благодаті Божої у покликанні. Особливо відзначив Блаженіший Святослав ювілей колишнього ігумена монастиря отців василіян і настоятеля храму Царя Христа о. Володимира Палчинського,ЧСВВ та ювілей самого храму, який він відновлював. З рук Блаженнішого отець Палчинський отримав вітальну грамоту.

З вітальним словом до Патріарха Шевчука і організаторів фестивалю «Коляда на Майзлях» звернувся міністр культури України Євген Нищук, який озвучив власний указ про присвоєння фестивалю статусу Міжнародного. Також він підкреслив, що захід є візитівкою не лише однієї парафії, але й усього Прикарпаття.

«Ваше Блаженство, майже 28 років тому 15 квітня 1991 року Ваш славний попередник Блаженніший Мирослав Любачівський відвідував з пастирським візитом цю парафію. Храм був зруйнований, люди носили ще «живі рани», але поволі зайшли сюди, щоб далі піднімати його з руїн. Перед Вами нове покоління нашої парафії, яка своїми зусиллями піднесла і, можливо, ще навіть привернула більшу красу цього храму, - наголосив настоятель парафії Царя Христа, ігумен монастиря отців-василіян о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ - Але, звичайно, у розвитку зрілості своєї віри, вона розуміє взаємне служіння. Для нас ченців-василіян є великою честю служити тут на Майзлях. Ми знаємо, що це взаємний обмін дарами через нашу духовність, одухотворення Божих Дарів даних людині може приносити і творити дива. Десять років тому «Коляда на Майзлях» починалася як коляда наших хорів і колективів. Пізніше – розвинулася. Сьогодні, ми не можемо стримати її бігу. Хочемо, щоб цей шедевр християнської культури – коляда, яка є особливим носієм миру, лунала тут і гучно проголошувала нашу єдність з Богом і залишалася для кожного родом з дитинства. Щоб ми, співаючи коляду, сповнювалися особливим станом душі».

Отець Йосафат Хаймик, ЧСВВ подякував главі УГКЦ, митрополиту Івано-Франківському Володимиру Війтишину за присутність і сприяння у праці. Митрополит Володимир Війтишин висловив вдячність главі УГКЦ і в свою чергу зазначив - «На прикладі цього фестивалю, можемо побачити, які добрі ініціативи наших живих парафій знаходять своє зацікавлення та схвалення і на міжнародній арені».

Після Архієрейської літургії відбувся урочистий гала-концерт колективів-учасників «Коляди на Майзлях» та народної артистки України Марії Бурмаки.

Отже, десятий ювілейний Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях» завершився. До зустрічі на наступному фестивалі!

Наталія Палій