Рекорд України, гості з Канади, Румунії і Польщі, імениті українські виконавці – «Коляда триває»

Розпочався черговий день фестивалю «Коляда на Майзлях» з встановлення рекорду України – на святкову Різдвяну ходу з різних парафій Івано-Франківська і навіть з-закордону, зібралися сотні людей, які пройшли парадом зі спеціально виготовленими зірками.

До центру міста – на Вічевий майдан, колони, під спів колядок, рушили від монастиря Царя Христа, храму Різдва Христового, Архікатедрального і Митрополичого собору Воскресіння Христового, монументу «Вознесіння Христового» де зустрілися і спільно - разом з зірковими гостями «Коляди» - Національною капелою бандуристів ім. Г.Майбороди, виконали коляду.

Далі до учасників святкового дійства звернувся митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин. «Хочу разом з вами подякувати отцю Йосафату Хаймику, який найбільше трудився над сьогоднішнім святом, спільно з працівниками культури міста, області, - наголошує владика. – Дякую Вам за те, що ми маємо у нас в Івано-Франківську це велике свято – фестиваль коляди. Ми відроджуємо наші духовні традиції і, як сьогодні бачимо – найкраща коляда, коли ідемо і колядуємо до сусідів, родини і духовно голосимо це Слово Боже про прихід нашого Спасителя Ісуса Христа. Сьогодні колядою також просимо Його добра і, насамперед, миру в Україні, злагоди між нами, щоб разом будувати нашу батьківщину».

Настоятель монастиря отців василіан, настоятель парафії Царя Христа отець Йосафат Хаймик звернувся до всіх з подякою за те, що підтримали таку гарну ініціативу – «Я вперше бачу всіх вас такими «зазіркованими», - каже він. – Це дійсно прекрасно, що ви об’єднали зусилля і в нашому місті як люди віруючі так і люди культури – всі ми тут для того, щоб створити свято. Велика подяка усім і нікому зокрема, бо тільки спільними зусиллями ми можемо творити культуру нашого міста. Дорогі діти, молоде і старші - ви всі трудилися над створенням цієї зірки – збережіть її. А наступного року до нас долучаться інші, щоб ще більше, ще красивіше, ще ясніше засвітити наш Вічевий майдан. Пам’ятайте, що кожен з вас цією зіркою, особливо – своєю колядою підсилює ту Різдвяну, яка колись вказала скромним пастушкам, що прийшов на світ Спаситель людства і почалася нова ера, яка продовжується і по-особливому у нашому місті». Зі слів отця Хаймика, праця над тим, щоб культура коляди поширювалася також по всій нашій країні продовжуватиметься.

Отже, новий рекорд України було офіційно зафіксовано – всього вулицями Івано-Франківська пройшли парадом з 660 зірками.

Концертна програма цього дня «Коляди на Майзлях» була теж особливо зірковою. Адже глядачі зустрічали високопрофесійні колективи "MAN SOUND" і Національна заслужена капела бандуристів України ім. Г. Майбороди. Звичайно, рівень їх майстерності не потребує додаткових характеристик. Отже, показали кожен свою неймовірно красиву програму складену як з класичних так і традиційних різдвяних пісень і колядок.

Капела бандуристів на нашому фестивалі вже не вперше і, як каже її керівник Юрій Курач – буває з задоволенням, бо атмосфера тут неперевершена, особливо прекрасна.

Керівник "MAN SOUND" Рубен Толмачов підкреслив, що учасники колективу усі глибоко віруючі люди, їм вже доводилося виступати в храмах, тому це черговий цікавий досвід.

З далекої Канади прибули на «Коляду на Майзлях» учасники парафіяльного хору храму св.Миколая з Торонто. Цікаво, що один з хористів не хто інший як колишній посол Канади в Україні Роман Ващук. Канадські гості не могли натішитися участю у фестивалі, наголошували на тому, що безмежно вдячні його організаторам і особливо - отцю Йосафату Хаймику за високий рівень організації і прийому гостей-учасників.

Були цього дня на «Коляді» також виступи найближчих сусідів з-закордону – Польщі та Румунії. Репрезентативний чоловічий хор об'єднання українців у Польщі "Журавлі", Камерний чоловічий ансамбль церковного співу "PARTES", (м. Познань, Республіка Польща) показали канонічне виконання різдвяних пісень і колядок. А вже улюблений глядачами румунський ансамбль «FLORALIA» знову приємно здивував.

До слова, усі закордонні гості виконали українські різдвяні пісні.

Були у нас в цей день також наші сусіди з Чернівців і Львова – вони показали фольклорний репертуар.

Отже попереду фінал – гала-концерт фестивалю «Коляда на Майзлях».

Наталя Палій