Дорогою до Єрусалима

Кілька днів поспіль - з 24-по 26 березня – учасники хору «Осанна» храму Царя Христа готували свої серця до величної події, яка скоро відбудеться у нашій церкві – Христового Воскресіння.

Великопосні реколекції проходили у Реколекційно-відпочинковому домі отців Редемптористів ім. митр. Андрея Шептицького (м. Яремча), посеред мальовничої природи Карпатських гір.

Учасники реколекцій мали нагоду роздумувати над науками о. Йоана Лубіва, молитися Утрені та Вечірні, посповідатися, взяти участь у щоденній Літургії.

Використовуючи різні символи, o.Йоан розповів хористам, чим насправді є Боже Слово. Вогонь, світло, меч двосічний, молот, вода, зерно, хліб (пожива) і мед – це ті образи, у яких Воно постає на сторінках Святого Письма. Наслідком Його дії у людині є її переміна - Слово Боже всеціло творить нову людину, яка здатна відрізнити брехню від правди, добро від зла.

ЛюбовТерлецька диригент хору «Осанна»:
(Чому треба було зібрати хористів на такі рекллекції?)

«Це одна з наших добрих хорових традицій - хоча б раз на рік мати таке спільне пережиття молитви, духовних наук, ділення дарами. Також, це є потреба певно в кожного особиста - побути в тиші, послухати Бога. Дуже хотілося, щоб було максимуму, але звичайно - поїхали ті, кому найбільше було потрібно. Думаю, без такої духовної віднови наш хор важко було б назвати церковним, адже воцерковленість, занурення в глибину нашої церковної традиції, науки, Святого Письма, Літургійної молитви - це те, що має бути в основі кожного колективу, який має за ласку співати для Бога і допомагати іншим молитись. Особисто досвідчила, що Бог завжди промовляє, тільки потрібно знайти час і Його почути. До мене промовила історія про учнів, що йшли до Емаусу...

Лейтмотивом цих реколекцій стала історія про шлях двох учнів від Єрусалима до Емаусу і навпаки (Лк. 24:13-35) у день, коли Воскрес Христос. О. Йоан постійно запитував: « Куди ви ідете до Єрусалима чи до Емаусу?» Коли нема справжнього розуміння радості воскресіння – все життя як дорога до Емаусу – сповнене смутку та розчарувань. Коли ж це усвідомлення приходить, ти якнайшвидше біжиш до Єрусалима, щоб поділитися цією доброю новиною із іншими.

ЛюбовТерлецька диригент хору «Осанна»: (особисті враження)

«Я почала думати над своєю стривоженістю, що мене гнітить, чому я не вірю, і через це не помічаю Христа, який йде біля мене...

Також вразили слова - що Бог нас ні до чого не змушує, і вибір, який ми вже зробили - потрібно в ньому рухатись вперед, а не витрачати час на роздуми і жаль за вчиненим...»

Особливим сюрпризом для учасників реколекцій стала квест-гра – зіграти ролі визначних постатей Старого Завіту, які словом чи ділом пророкували прихід Месії, Спасителя світу. Кожен із хористів на окремих картках отримав свою роль - від Адама до Соломона, яку мав зобразити. Завдання полягало в тому, щоб показати, як це пророцтво було пов’язане із життям їхніх героїв.

Молодіжний хор "Осанна"