Реколекції, облечини, обіти та віднова обітів у Мирянському Чині Святого Василія Великого

8 - 10 лютого 2018 року в церкві Христа Царя монастиря оо. Василіян відбулися реколекційні науки для сестер і братів Мирянського Чину Святого Василія Великого перед їхньою відновою обітів, які виголосив вислужений Протоігумен о. Йосиф Будай, ЧСВВ.

8 лютого Святу Літургію о 18 год. відслужив о. Марко Федак, ЧСВВ. Йому співслужили о. Йосиф Будай, ЧСВВ та Духовний Провідник Мирянського Чину о. Павло Яхимець, ЧСВВ. Після Богослужіння була духовна наука о. Йосифа, ЧСВВ на тему «Великий той, хто чинить Божу волю». Опісля о. Павло, ЧСВВ відслужив Молебень до св. Василія Великого, було виставлення Найсвятіших Тайн та Суплікація. На завершення о. Павло, ЧСВВ поблагословив всіх присутніх Найсвятішими Тайнами. Святу Літургію і Молебень співали хористи вокальної студії «Істина».

У своїй науці «Великий той, хто чинить Божу волю» о. Йосиф, ЧСВВ сказав: «Божа воля – це є щось найвище. Це Божий план, який Господь дає кожній людині. Кожну людину Бог обдарував різними дарами і кожній людині Бог приписав, що вона має виконати. Якщо ми той Божий план розпізнаємо, якщо ми Божу волю розпізнаємо і будемо старатися жити по Божій волі, то ми тоді виконаємо і Божий план…. Що означає виконати Божу волю?

1) Хто виконує десять заповідей Божих і заповіді церковні, той виконує Божу волю. Хто прогрішується проти десяти Божих заповідей і заповідей церковних – той прогрішується і проти Божої волі.

2) Крім заповідей Божих кожний має свої обов’язки – подружні, на роботі. Як стараєтесь їх виконувати, то виконуєте Божу волю.

3) У різних життєвих випадках потрібно дякувати за все Богові. І за добре дякувати Богові, і за терпіння дякувати Богові. То є велика святість», сказав отець.

9 лютого Святу Літургію о 18 год. відслужив о. Климентій Шувар, ЧСВВ. Йому співслужили о. Йосиф Будай, ЧСВВ та о. Павло Яхимець, ЧСВВ. Друга духовна наука о. Йосифа, ЧСВВ була про сповідь. Після духовної науки о. Павло, ЧСВВ відслужив Молебень до святого свщмуч. Йосафата. Святу Літургію і Молебень співали хористи Апостольства Матері Божої, Покровительки Доброї Смерті.

10 лютого Святу Літургію о 10 год. відслужив о. Василь Огірко, ЧСВВ. Йому співслужив о. Йосиф Будай, ЧСВВ, який по завершенні Богослужіння виголосив останню духовну науку для сестер і братів Мирянського Чину, «які змагаються до вищої досконалості». Ця наука була про різні терпіння в житті людини, і як сказав отець, є їхнім приятелем і провадить їх до найвищого неба, до святості. «Бог хоче, щоб ми були мудрими, а найголовніше, щоб ми були добрими, і посилає нам приятеля - різні терпіння. Цей приятель бажає нам тільки добра. Немає великого неба без великого терпіння. Всі люди терплять, але тільки святі люди усміхаються до терпіння, тільки святі люди дякують Богові за терпіння, а грішники звичайно нарікають. Ці наші приятелі допомагають нам осягати найвищі висоти духовного життя. Можемо і сьогодні подякувати Богові за всі наші терпіння, які ми мали у своєму житті, які провадять нас до святості», сказав на закінчення о. Йосиф, ЧСВВ. Від імені всіх присутніх с. Марія Надія Кирилюк, МЧСВВ, настоятелька Мирянського Чину, подякувала отцю Йосифу, ЧСВВ за змістовні духовні науки. Опісля о. Василь, ЧСВВ відслужив панахиду за померлих духовних провідників та членів Мирянського Чину. Святу Літургію і панахиду співали сестри хористи МЧСВВ. На завершення сестри помолились вервицю на честь і в наміренні Непорочно Зачатої Матері Божої, Покровительки Івано-Франківського осередку Мирянського Чину.

11 лютого в церкві Христа Царя перед Святою Літургією відбулись облечини с. Марії Магдалини Любові Курилюк, МЧСВВ і с. Ольги Тетяни Гасяк, МЧСВВ. Опісля свої обіти склали с. Анна Тетяна Гальченко, МЧСВВ та с. Мирослава Світлана Українець, МЧСВВ. Облечини і обіти сестер Чину прийняв Духовний Провідник Мирянського Чину о. Павло Яхимець, ЧСВВ.

О 12 год. відбулася Свята Літургія, яку відслужив о. Йосафат Попович, ЧСВВ. Йому співслужили о. Павло Яхимець, ЧСВВ та отець диякон Володимир Лукашевський. В часі Святої Літургії понад сто сестер і братів Чину відновили свої обіти. Опісля в монастирі відбулося зібрання всіх членів Чину.

Духовний Провідник Мирянського Чину о. Павло, ЧСВВ привітав всіх присутніх. В часі зібрання отець звернувся до сестер і братів Чину зі словами: «Ми є добрі діти, які взяли на себе обов’язок бути досконалими християнами, бути прикладом для тих, котрі ще вагаються, які думають, не знають якою дорогою йти і ми маємо бути тим світлом, тою свічкою, яка згоряє для Бога, дає світло для інших…. Коли ми хочемо витримати, мусимо молитися, постити, робити добрі діла, щоб засвідчити, що ми є на добрій дорозі.

Пам’ятаймо, що коли ми посвятилися Богові, Він нас ніколи не залишить. Пошле ангела в потрібний час, як Ісусові після відкинення спокус. Ангели приступили до Ісуса і почали слугувати Йому.

Хотілося привітати наших сестер, які склали обіти і які засвідчили свою вірність і готовість служити, як повноцінні духовні сестри Мирянського Чину. Дорогі сестри, ми тішимося, що Ви стали в ряди і є також прикладом і надіємося, будете тим прикладом для інших, молодих, які сьогодні шукають дорогу в житті. Пам’ятайте, що приклад маєте брати завжди добрий, від усіх, навіть від грішників. І в грішника є щось добре. Не звертайте уваги на зло, то є людське. Брати тільки добре. Але це буде тільки тоді, коли нашою ціллю буде тільки Господь Бог. Завжди маємо брати приклад зі святих, що на небі. Якщо будемо брати приклад з тих, що живуть, і на комусь з людей зосереджуватись, завжди буде чогось недоставати. Але в Ісусі знайдемо все. І тому він має бути прикладом для нас, для нашого Чину. Потрібно, щоб міцнішав наш зв'язок з Ісусом. Всі проблеми, які будуть на перешкоді, Бог, якщо не звільнить, дасть силу нам побороти.

Дуже важливо, щоб ми добре сповідалися. Переглянути своє життя, щоб ми чогось не пропустили. Якщо в нашому житті є шпаринка гріха, то він буде наростати. Ми ходимо, молимося, але нам завжди чогось не вистачає. Нашим сестрам, які стали в наші ряди, хочу подарувати книжечки о. Йосифа Будая, ЧСВВ «Сповідайтеся добре». Як вони засмакують Бога, як вони засмакують того святого життя, вони поділяться з іншими, бо добро хоче ділитися з іншими, щоб інші теж були щасливі. Добро породжує добро. Бог хоче цілковитої посвяти, не на 99, 9 %, а на всі 100. Але це буде тоді, коли будемо довіряти Богові», сказав отець.

Отець Павло, ЧСВВ привітав сестер, які прийняли облечини і склали обіти і побажав сестрам щедрих Божих ласк і благословення та щастя і здоров’я, так як душевне і фізичне здоров’я потрібне для виконання тих обов’язків, які вони взяли. А також отець привітав с. Ірину Наталію Лукинюк, МЧСВВ з м. Бурштина з її 50—літнім ювілеєм. Побажав, щоб її життя було Богові вгодне, щоб служило потягаючим прикладом для інших і щоб Господь послав їй потрібні ласки. Також з словом привітанням і вдячності звернувся о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ. Отець привітав також і всіх іменинників і всі присутні заспівали іменинникам «Многая літ».

На завершення сестри і брати Чину взяли участь у спільній трапезі, яку приготували сестри, та співі колядок.

с. Християна Голомідова, МЧСВВ