ХОР «CANTEMUS» НА КРЕМЕНЕЦЬКИХ ХОРОВИХ ВЕЧОРАХ

12–13 травня 2018 р. в м. Кременець (Тернопільська обл.) відбувся традиційний ХIII фестиваль Кременецькі хорові вечори «Ave Maria», що з 2006 року започаткований у цьому старовинному місті на Поділлі. Традиційний, оскільки він проводиться у травні-місяці, який присвячується Богородиці, а відповідно тематично також зорієнтований на духовно-релігійну тематику. Метою фестивалю є відродження духовності, зміцнення християнських цінностей, культури та моралі українського народу, розвиток духовних традицій вокально-хорового мистецтва, збагачення репертуару хорових колективів творами духовної музики, популяризація кращих надбань музичної духовної скарбниці хорового мистецтва, духовне збагачення молодого покоління.

Цьогоріч, на запрошення засновника і незмінного директора дійства – заслуженого діяча мистецтв України, диригента Анатолія Галішевського, на фестиваль прибув під орудою регента Ігоря Дем՚янця камерний хор «Cantemus» Церкви Царя-Христа монастиря оо. Василіян з Івано-Франківська. Поїздка відбулася за сприяння ігумена о. Йосафата Хаймика, ЧСВВ.

У фестивалі взяли участь вокально-хорові колективи з Луцька (церковний хор «Волинські дзвони» та чоловічий ансамбль «Октоїх», Рівного (студентський хор Гуманітарного університету), Кривого Рогу (жіночий ансамбль «Співаночки»), Львова (молодіжний хор «Євшан»), Дрогобича (студентський хор музичного коледжу ім. В. Барвінського), Кам՚янець-Подільського (дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик»), Івано-Франківська (церковний камерний хор «Cantemus»), Почаєва (дитячий хор «Вереснянка»), Кременця (молодіжний хор ім. Ю. Словацького), а також з румунського міста Ясси (молодіжний хор «Міра»), які репрезентували різні хорові жанри українських і зарубіжних композиторів (концерти, літургії, хорові п՚єси, канти, обробки давніх піснеспівів та ін.). Виступали дитячі, молодіжні, студентські, церковні та професійні хори.

На офіційному відкритті фестивалю звучали вітання від представників Тернопільської обласної влади, міського голови Кременця Олексія Ковальчука, духовенства. До учасників від імені журі фестивалю звернувся професор Київського університету імені Б. Грінченка Володимир Курач. До складу журі увійшли провідні диригенти-хормейстери, керівники знаних в Україні та за кордоном колективів Василь Яциняк, Богдан Дерев՚янко, Володимир Курач, Ігор Циклінський, Степан Целюх. Журі на фестивалі працювало в дорадчому режимі, аналізуючи і відзначаючи здобутки колективів на нараді керівників хорів. Після офіційних урочистостей його учасники мали змогу ознайомитись з виставкою старовинних ікон Поділля, що повернулись після реставрації зі Львова, стали духовними і матеріальними культурними символами фестивалю, прикрашаючи всі концерти.

12 травня виступи колективів – гостей фестивалю – проходили у костелі Святого Станіслава м. Кременця, найдавнішому храму міста, де знаходиться пам՚ятник уродженцю Кременця, відомому польському поету Юліушу Словацькому. Один з номерів фестивальних програм колективів був обов՚язково присвячений Діві Марії. Камерний хор «Cantemus» вибрав твір Івано-Франківського автора, члена Національної спілки композиторів України Богдана Шиптура на вірші Тараса Шевченка «Молитва до Богородиці» – «Всеупованіє моє» (соліст Богдан Грицишин), який був особливо емоційно сприйнятий слухачами. Обов՚язковим тематичним великоднім твором у виконанні колективу стала пасхальна пісня на вірші Катерини Підлісної також прикарпатського автора Романа Бревка «Співає жайворон з небес: Христос воскрес».

13 травня учасники фестивалю брали участь у недільних Богослужіннях у храмах міста, і, зокрема, хор «Cantemus» відспівав Літургію у церкві Різдва Пресвятої Богородиці (УГКЦ).

Того ж дня у кременецькому храмі Преображення Господнього відбувся гала-концерт фестивалю, де перед численною аудиторією виступали місцеві й запрошені хорові й вокальні колективи з духовною програмою.

Під керівництвом Ігоря Дем՚янця камерний хор «Cantemus» представив різножанровий репертуар з творів Миколи Дилецького, Олександра Архангельського, Арво Пярта, Богдана Шиптура, Василя Курцеби, Романа Бревка, вразивши слухачів яскравою шкалою динаміки, техніки та загалом, емоційного запалу. Завершальними акордами фестивалю «Ave Maria» стали твори «Боже великий, єдиний» М. Лисенка та «Многая літа» Д. Бортнянського у виконанні зведеного хору всіх учасників.

Віолетта Дутчак