Найочікуваніші колективи – з Луганщини та Іспанії, подоляни та полтавчани, римо-католицької, православної та протестантських церков. Екуменічний день на «Коляді на Майзлях»

Другий день фестивалю відзначився присутністю дорогих гостей-учасників з прифронтової Луганщини. «Мелодія» - колектив з Попасної приїжджає вже не вперше. І, як каже його керівник Аліна Лисовець – з превеликим задоволенням. Коляда у виконанні дівчаток з «Мелодії» особливо розчулює і викликає шквал емоцій у глядачів кожного разу. «Дорогі наші попаснянки, хочеться в особливий спосіб подякувати вам за присутність – звертається настоятель парафії Царя Христа, ігумен монастиря отців василіан отець Йосафат Хаймик. - Ви знаєте, які ви дорогі для нас і наскільки ми цінуємо те, що не просто наш фестиваль має такий великий діапазон а те, що ви цією колядою є таким заборолом і захистом того всього чим наш народ живе крізь віки. Хочу особливо звернутися до наймолодших учасниць колективу – так як ви віншували, дорогі дівчатка, з таким натхненням просіть у Господа того, що прагне ваше серце і усі ми прагнемо – миру для нашої любої землі і щоби нам наша коляда допомогла цей мир тримати і розвивати. Нехай Господь благословить. А Вам, пані Аліно він ніколи не забуде того всього, що вкладаєте у серця на весні їх життя. Дякуємо і запрошуємо знову».

Дитячий хор "ESCOLANIA VALL DE LOS CAIDOS" прибув до нас з міста Мадрид (Іспанія). Колектив хору - учні школи бенедиктинського абатсва Святого Хреста. Хлопці майстерно виконали твори григоріанського хоралу, колядки різними мовами, в тому числі, українською, виконання якої глядачі вітали стоячи. І як поділився настоятель (пріор) абатства Сантьяго Кантера, для них велика честь побувати на фестивалі - «Дуже вдячний отцю Йосафату і присутнім - це дуже велика честь приїхати в Україну і співати на такому фестивалі - надзвичайно вдячні за вашу працю. Хочу виділити аспекти які об’єднують нас з Україною – монахи бенедиктинці у яких патроном є святий Бенедикт об’єднані з василіанами бо він казав, що святий Василій – наш отець, іспанці і українці є націями з сильною християнською традицією, в школі в абацтві навчаються українські діти, мають викладачку з України. У нас бувають паломники з України з яким служимо спільну літургію. Також григорінський хорал черпає своє коріння з візантійського співу».

«Ви одні з найочікуваніших на фестивалі, - наголосив, вітаючи іспанських гостей отець Йосафат Хаймик. - Особлива подяка за все що робите - творіть на славу Божу».

Ще одні цікаві іноземці – студенти з африканських країн та Індії, які навчаються в івано-франківських вишах, є парафіянами костелу Христа Царя і складають хор святої Терези. Вони виконали колядки своїх країн, латинську та українську. «Дякуємо що переконливо показуєте, що католицька церква має величезну палітру багатства в тому числі і коляд. Особливо тішимося вашою присутністю у храмі Царя Христа бо ви є парафіянами костелу Христа Царя. Ми сподіваємося, що в скорому часі нас будуть бачити також в Африці, Азії і очікуємо звідти коментарів і «лайків», - звернувся до молодих людей отець Хаймик. – Дякуємо за те що не тільки вчитеся, але й творите на весні свого життя».

Другий день фестивалю «Коляда на Майзлях» відзначився своєю особливою екуменічністю. Адже його учасниками став і колектив хору Святотроїцького кафедрального собору УПЦ Івано-Франківська.

Його теж тепло зустріли в храмі Царя Христа. «Дорогі наші франківчани, ми коли режисували цього року цей фестиваль, обов’язково хотіли, щоб він носив і зберіг не тільки міжнародний статус, щоб у нас були гості з інших країн, але, особливо – гості з церков інших конфесій, - ділиться настоятель. - Щоб ми разом, як християни, творили цю єдину коляду нашого народу. Для мене особисто як волинянина, який походить з найбільшого за чисельністю села в нашій країні, в час, коли церкви переходили до Православної церкви України – непростий період для моїх батьків і родичів, було важливо перш за все звернутися до місцевого священника і сказати – я, як греко-католицький священник, настоятель монастиря в Івано-Франківську, висловлюю велику радість за те, що християнство в Україні об’єднується і шукає спільних сторінок і те, що ми разом з вами спільно прославляємо Новонародженого. Тому принципово було, що ви є гостями і учасниками цьогорічного фестивалю «Коляда на Майзлях». Щиро дякую, що відгукнулися і ідемо в єдиному акорді, проповідуючи Христа Новонародженого».

А в ансамблі «5 океан» з приміського села Угорники - представники протестантських церков. Їх присутність, як кажуть організатори фестивалю підкреслює те, що він став новою формою євангелізації, яка лунає далеко за межами України і в тандемі дає змогу творити її заради нашого Спасителя.

Полтавчани – фольклорний гурт «Коралі» відзначили як справді щирих, колоритних і співучих.

Не шкодували оплесків і компліментів від організаторів для відомого хмельницького колективу «Козаки Поділля», який відкривав другий день «Коляди на Майзлях» і, до слова - першим отримав оновлений диплом фестивалю.

Попереду ще багато цікавого, адже наш фестиваль триває.

Наталя Палій