Другий день різдвяного міжнародного фестивалю

Литовськими та донецькими колядками та феєричним виступом духового оркестру львівської семінарії Святого Духа запам’ятався івано-франківцям й гостям міста другий день восьмого різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях».

Увечері, на свято первомученика Стефана у церкві монастиря отців Василіян зібралося більше 200 людей на святу Літургію, яку співав камерний хор Вознесіння Господнього монастиря ЧСВВ міста Золочева. Радісно зустрічав хористів о. Володимир Палчинський, адже ще в 1991 році з його благословення та з ініціативи золочівських родин, які зберігали вірність УГКЦ, й було засновано колектив.

Після Літургії в храмі всі заметушилися та поспішили зайняти найкращі місця. Хто не встиг сісти, стояв, аби лише побачити виступи колективів. Концертна програма розпочалася чистими дитячими голосами учасників фольклорного ансамблю «Дзвіночки» івано-франківської дитячої музичної школи №1. Дитячі колядки лунали щиро, мелодійно, дивуючи ангельською чистотою й гармонією. Далі виступали гості: хористи з Дрогобича, які співали Літургію. Вони чудово виконували колядки в обробці українських композиторів-класиків.

Дзвінкоголосою мелодійною колядою линув під склепіння храму, а звідти до самого неба спів народного аматорського академічного хору «Мелодія» Центрального народного дому міста Івано-Франківська. Потішили неповторними авторськими славленнями новонародженого Ісуса й хористи церкви Пресвятого Серця Христового монастиря сестер Василіянок. Хористи—люди різного віку і різних професій, але їхня творчість злагоджена й дарує радість, мир, вселяє надію. Колядки хору, прості, щирі, по-домашньому теплі, наче солодка різдвяна мамина кутя.

Оплесками зустріли люди поважних пань із українського хору «Джерело» з литовського міста Єлгави. Українки за походженням проїхали сотні кілометрів, аби потішити івано-франківців литовськими колядками. Акомпонували собі балтійські гості дзвіночками та ще й подарували дві литовські колядки.Зі сьозами на очах зустрічали й проводжали вокальний колектив «Gold Art» з донецького міста Волноваха. У ансамблів лише шість учасників, створено колектив недавно при волноваському творчому центрі народного мистецтва. Люди були вражені хоча й відомими колядками й церковними піснями, бо устами цих небайдужих чоловіків та жінок співала знищена але нескорена Україна.

А насамкінець був справжній фурор: виступу надзвичайно оригінального колективу: духового оркестру львівської семінарії Ссвятого Духа. За словами отця-ігумена, Йосафата Хаймика, який на час фестивалю став ще й ведучим концерту, це один із найстаріших колективів у Західній Україні. Оркестр є спадкоємцем традицій, коріння якого сягає ще 1870-ого року. До Другої світової війни колектив був симфонічним і брав активну участь у громадському житті Львова та Галичини,--сказав отець Йосафат.—Сьогодні оркестранти постійно вдосконалюють свої музичні вміння. Організовують концерти для семінаристів, зустрічають високоповажних гостей закладу та активно виступають». В Івано-Франківську львівські гості представили кілька колядок в оригінальній обробці для духового оркестру та граючи, ще й пританцьовували.

Усі музиканти були в рясах і це виглядало дуже оригінально. Зачарував великим позитивом й диригент Андріян Леськів, який заохочував глядачів колядувати разом з оркестром та пританцьовувати. Присутні на концерті гучними оваціями ніяк не хотіли відпускати львівських семінаристів. А їхній виступ було чути далеко, і багато перехожих повертали до храму, аби лише подивитися на музичну чудасію. Люди затримувалися, раділи та обіцяли прийти на наступний концертний день.

Анна-Сабіна Ружицька

Фото: Рильчук Юрій