Ювілейні святкування Василіянського Чину св. Йосафата у Гошівському Монастирі

10 серпня 2017 р. Б. у Гошівському монастирі оо. Василіян відбулися святкування з нагоди 400 ліття Василіянського Чину. Монахи василіяни разом з вірними прибули з різних куточків України, щоб піднести до неба подячну молитву за Василіянський Чин, який цьогоріч святкує свій 400 літній Ювілей. З парафії Царя Христа поїздку очолив ігумен і парох о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ. Кількість осіб з Івано-Франківська, які зголосилися бути присутніми під час святкувань налічувала 300 осіб.

О 10.30 відбулася зустріч Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука і єпископів Синоду УГКЦ: Лаврентія Гуцуляка (Архієпископа і Митрополита Вінніпезького, Канада), Володимира Війтишина (Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського), Ігора Возьняка (Архієпископа і Митрополита Львівського), Василя Семенюка (Архієпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського), Володимира Ковбича (Архієпископа і Митрополита Куритибського, Бразилія), Петра Стасюка (правлячого архієрея Мельбурнського, Австралія), Мирона Мазура (правлячого архієрея Прудентопольського, Бразилія), Даниїла Козлінського (правлячого архієрея Буенос-Айреського, Аргентина), Павла Хомницького (правлячого архієрея Стемфордського, США), Богдана Данила (правлячого архієрея Пармського, США), Тараса Сеньківа (правлячого архієрея Стрийського), Браяна Байди (правлячого архієрея Саскатунського, Канада), Володимира Ющака (правлячого архієрея Вроцлавсько-Ґданського, Польща), Михаїла Колтуна (правлячого архієрея Сокальсько-Жовківського), Іринея Білика (каноніка папської базиліки Санта Марія Маджоре, Італія), Петра Крика (апостольського екзарха для українців католиків у Німеччині та Скандинавії), Степана Менька (екзарха Донецького), Василя Тучапця (екзарха Харківського), Михаїла Бубнія (екзарха Одеського і адміністратора Кримського), Йосафата Говери (екзарха Луцького), Богдана Дзюраха (Секретаря Синоду Єпископів), Діонісія Ляховича (апостольського візитатора для українців-католиків в Італії), Богдана Манишина (єпископа-помічника Стрийський єпархії), Григорія Комара (єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії), Йосафата Мощича (єпископа-помічника Івано-Франківської архієпархії), А також за участі двох протоігуменів Василіянського Чину: о. Йоана Школика, ЧСВВ (протоігумена Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні) і о. Андрія Белеканича, ЧСВВ (протоігумена Провінції св. Миколая), а також о. Йоанікія Чверенчука, ЧСВВ (генерального вікарія Василіянського Чину св. Йосафата).

О 11.00 год. Відбулася Святкова Архиєрейська Божественна Літургія. У своєму слові Блаженіший Святослав наголосив наскільки важливо бути покликаним і вибраним. Адже Бог кличе і добрих, і злих, а також дарує весільну одіж у святій тайні Хрещення. Господь запрошує людину на бенкет Божого Царства і лишень від особи залежить чи відгукнеться вона на поклик Божий. Також Блаженніший Святослав пригадав, що цього року Церква згадує 380 років від дня блаженної кончини Йосифа Велямина Рутського, який у свій час, відгукнувся на Божий поклик, прагнув об’єднання, реформував і відновив чернецтво. А також закликав молодих хлопців і дівчат не боятися сказати своє “так” Господу і стати на шлях служіння Богу і ближньому, обравши богопосвячений спосіб життя.

Святкова Архиєрейська Божественна Літургія служилася у супроводі Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки. По завершенню Літургії відбувся концерт духовної музики за участю: Національного заслуженого академічного народного хору України ім. Григорія Верьовки та хору Василіянського інституту філософсько-богословських студій імені Митрополита Йосифа Велямина Рутського (Брюховичі), а також отця Вітольда Левицького.

оо. Василіяни